De Boer RVS
De Boer RVS
De Boer RVS
De Boer RVS

De Boer RVS in een nieuwe jas

De Boer RVS

MAKKUM – De Boer RVS heeft op de eigen locatie bij de haven een nieuw bedrijfspand laten bouwen. De oude loods werd afgebroken, en in de tussentijd werd het bedrijf elders ondergebracht in een huurpand. Begin deze zomer is de nieuwbouw in gebruik genomen, een openingsfeestje volgt komend najaar.

Het nieuwe bedrijfspand meet 45 bij 30 meter, drie keer groter dan de oude loods. Toch staat de vloer in een mum van tijd alweer vol. Het is best druk met de bouw van garnalenverwerkingslijnen, mede dankzij de blijvende mogelijkheid van stevige overheidssubsidie voor investeringen met toegevoegde waarde aan dek.

De garnalenverwerkingslijn voor de HK 83 ‘Zuiderzee’ is op één frame gebouwd. Plug & Play, aldus Melle de Boer.

De afgelopen weken werden er kookketels en/of sorteertrommels geleverd aan onder andere de HK 83, HK 84, ZK 37, GRE 3 en via de Duitse dealer Klein in de regio Büsum-Hüsum aan de PEL 2. Ook staan er nieuwe rvs-stortbakken voor de WR 15 en de Ierse nieuwbouwer WD 3 klaar. Hoofdaannemer Luyt is een grote opdrachtgever voor De Boer RVS. Halverwege juli is een eerste eigen lasersnijmachine op de werkvloer geplaatst. Ook voor de agro-industrie is De Boer RVS volop in bedrijf.

De garnalenverwerkingslijn voor de HK 83 ‘Zuiderzee’ is in meerdere opzichten bijzonder. De volledige lijn is op één frame gebouwd. Eigenaar Jan Foppen wil met het vaartuig namelijk ook op het IJsselmeer kunnen vissen en om snel te schakelen makkelijk de garnalenlijn kunnen demonteren en weer terug kunnen plaatsen. Een andere noviteit is dat de ketel voorzien is van een extra warmtewisselaar. De warmte vanuit de uitlaat gaat namelijk gebruikt worden om het water in de kookketel tot 80 graden voor te verwarmen. Dat scheelt gasolie. Bijzonder is ook de mini-set voor de aluminium vlet HK 84 ‘Vischpoort’: een spoel-sorteerinstallatie met dubbele trommel bovenop elkaar.

Nieuwe stortbakken voor de garnalenkotter WR 15.

Al jaren werkt directeur Melle de Boer (48) met zijn collega’s aan een verdere duurzaamheidsslag in de garnalenvisserij, om ongewenste bijvangst zo snel mogelijk levend overboord te zetten en de sorteertrommel dus overbodig te maken. Vijf jaar geleden vonden de eerste praktijktesten met een detectiesorteersysteem plaats op de GRE 5 en vervolgens werd op de nieuwe WR 289 ook geïnvesteerd in zo’n systeem. De bottleneck toen was echter dat het sorteersysteem de garnalenaanvoerbulk niet aan kon.

Kookketel voor Duitse en zeeftrommel voor Zoutkamper rekening.

De afgelopen jaren heeft De Boer in stilte doorgewerkt, met af en toe testjes op de WR 9, en binnenkort hoopt hij op een doorbraak. ,,Ziftsel wordt uitgebannen. Elke garnaal wordt met een camerasysteem razendsnel gemeten. Konden we eerst hooguit een paar honderd kilo garnalen met het detectiesorteersysteem verwerken, straks gaan we naar vijfduizend kilo per uur en moeten we bufferen voor de kookketel. Dat betekent dus dat ongewenste bijvangst in een mum van tijd weer in zee zwemt. Een extra optie wordt dat we ook al het niet-organische materaal zoals plastic-stukjes eruit kunnen schieten. Nog even geduld, je zal het allemaal zien.’’

Werkvoorbereider Clemens Oud in de fraaie bedrijfskantine.

In zijn nieuwe bedrijfspand verhuurt De Boer kantoorruimte aan FD Engineering. FD staat voor de partners Tjeerd Folkertsma en Remko Dijkstra, die onder andere voor De Boer RVS tekenen en engineren.

Volgend jaar komen de tweelingzonen van De Boer bij hem in het bedrijf. Melle kijkt er naar uit.

Gerelateerd nieuws

De Boer RVS

Efficiënte en duurzame garnalenverwerking

De Boer RVS

Wetenschappelijk rapport