De Boer RVS
De Boer RVS
De Boer RVS
De Boer RVS

Larvenkweekfabriek

Al jarenlang bouwen wij machines voor de visserij, zuivel-, conserven- en vleesverwerkende industrie. We hebben dus kennis van een hoop verschillende zaken. Heel vreemd keken we er dan ook niet van op toen Melle, oprichter van De Boer RVS, met een bijzonder idee kwam: een volautomatische larvenkweekfabriek. De fabriek bestaat grofweg uit een verwarmde, bewegende banden waarop de larven van soldatenvliegen, ook wel soldatefliege genoemd, gekweekt worden. Die worden groot van restafval uit bijvoorbeeld de voedingsindustrie en kunnen verwerkt worden tot petfood. Een gigantische verbetering ten opzichte van de huidige wijze van larven kweken, en ook nog eens stukken beter voor het milieu.

De Boer RVS

Larven kweken? Waarom niet!

De ideale duurzame oplossing voor diervoeder  

De larven van deze vlieg zijn rijk aan eiwit en vet. Daardoor zijn ze perfect voor verwerking in voer voor huisdieren, kippen, varkens of vissen. Normaal gesproken wordt voor diervoeder producten als soja, palmolie en vismeel gebruikt. Die producten moeten vaak van ver worden aangevoerd en er worden tropische bossen gekapt om de productie te faciliteren. Het lokaal kweken van larven is dus een stuk duurzamer. Daarnaast kunnen de larven gevoerd worden met reststromen uit bijvoorbeeld de voedingsindustrie – kieskeurig zijn de larven namelijk niet. 

Volledig geautomatiseerd kweken 

In Europa zijn een aantal fabrieken te vinden waar nu ook al larven worden gekweekt. Dat is een zeer arbeidsintensief proces, waarbij larven in kisten worden gekweekt. Met het systeem van De Boer RVS gaat alles automatisch. Op een automatisch transportsysteem worden de eitjes en het voer gelegd waar op ieder gewenst moment kan worden bijgevoerd. Wanneer de larven de maximale groei behaald hebben, worden ze geoogst. Zowel de snelheid van het productieproces als de dagelijkse productie worden automatisch geregeld. Na het oogsten worden de eiwitrijke larven geblancheerd, geperst, gedroogd en ingevroren middels block freezing. 

Vele malen efficiënter dan huidige kweekmethodes 

Dit systeem is op alle vlakken efficiënter dan het huidige kisten-systeem. Het is minder arbeidsintensief, kost minder energie, minder water, minder ruimte, minder personeelskosten, minder tijd – er is geen enkel vlak waarop dit systeem concessies doet. Zelfs het drogen en invriezen gaat volledig automatisch. Daardoor wordt het produceren van diervoeder goedkoper. Maar het allerbelangrijkste: het is veel en veel duurzamer. Het systeem zelf is CO2-neutraal en maakt gebruik van restafval. Daarnaast is produceren op lokale schaal mogelijk doordat de kweekinstallatie met diverse productiecapaciteiten kan worden geleverd. Het systeem is daardoor geschikt voor kleinschalige kweeklocaties, zoals bij boeren. Daarbij is ook de machine duurzaam. Van slijtage is geen sprake, het is écht een investering in de toekomst. 

Benieuwd naar de voortgang van de larvenkweekfabriek? 

De eerste onderzoeken en tests zijn met succes afgerond. De machine werkt volledig naar behoren en binnen tien dagen konden de larven succesvol worden verwerkt. De Boer RVS blijft de machine doorlopend ontwikkelen en optimaliseren. Benieuwd naar de voortgang? Neem gerust even contact met ons op. Bellen kan naar 06 – 51 60 12 16, mailen naar melle@deboerrvs.nl.