What a catch!


Jaarlijks gaan er bij de traditionele garnalenvangst miljarden kleine visjes en garnaaltjes als bijvangst dood overboord. Dat moeten we zien te stoppen! Het verplicht aan wal brengen van bijvangst biedt weliswaar inzicht, maar geen oplossing. De visserondernemer wordt hierdoor op achterstand gezet.

Innovatie voor de toekomst van de zee en de visserij


De Boer RVS zet technologie en engineering in voor de toekomst van onze zee en de visserij. We ontwierpen een prototype van een innovatieve vis- en verwerkingslijn , waarbij de vangst in een continue stroom aan boord wordt gebracht en daarna uitgesorteerd met een camera. Bijvangst gaat razendsnel levend overboord. De visser heeft direct inzicht in zijn vangst, zodat hij efficiënt en effectief kan vissen. Door de sortering in 3 maatsoorten wordt het assortiment van consumptieve garnalen uitgebreid. Meer rendement per vangst dus!

Bijvangst gaat levend overboord


De keten werd uitvoerig in de praktijk getest. Het systeem is zowel geavanceerd als snel: 96% van de bijvangst kan binnen 30 seconden levend overboord. De data van de vangst zijn direct (online) beschikbaar, ook voor controleurs op de wal en de vis- en verwerkingstijd wordt aanzienlijk verkort.
We ontwikkelen het systeem nu naar een marktwaardig product, samen met onze partners.

Verdere verduurzaming met grondstofwinning uit pelafval

Maar we verduurzamen de keten nog verder, door nieuwe grondstoffen te winnen uit pelafval. Een internationaal (INTERREG) project hiervoor bevindt zich op dit moment in de opstartfase (start eind 2017).